неділя, 28 травня 2017 р.

Стародавнє Трипілля: таємниці та скарби!

Взято з сайту Україна - це ми! https://we.org.ua/history/davni-chasy/starodavnye-trypillya-tayemnytsi-ta-skarby/
                   XIX і поч. XX ст. іноді називають епохою великих археологічних відкриттів. Саме тоді Г. Шліман розкопав Трою, Мікени і Тиринф, А. Еванс виявив на Криті останки палацової держави, яку назвав мінойською, Леонард Вуллі провів розкопки стародавнього шумерського міста Ура. 
                У самому кінці XIX ст. було зроблено ще одне вражаюче відкриття. Археолог Вікентій Хвойка, який з 1893 року проводив розкопки в Клюванні на вулиці Кирилівській, а в 1896 році – біля села Трипілля, виявив пам’ятки культури, яка й сьогодні належить до найцікавіших загадок історії. 

                Культура, знайдена В. Хвойкою, дістала назву «трипільської» – по місцю проведення розкопок. Пізніше з’ясувалося, що вона була широко розповсюджена на території України (в основному на Правобережжі), Молдавії і Румунії. Цікаво, що поселення, виявлені в Нижньому Подунав’ї, більш давні, ніж українські, а значить, ця культура старша за трипільську. Тому румуни називають цю культуру не трипільською, а Кукутені. Вона відносилася до епохи енеоліту – перехідного періоду між кам’яним і бронзовим віками. Сучасниками Трипілля були великі цивілізації Близького Сходу – Шумер і Єгипет, що виникли саме в енеоліті на благодатних ґрунтах Межиріччя та Нільської долини. 


Стародавнє Трипілля: таємниці та скарби

Взято з сайту Україна - це ми! https://we.org.ua/history/davni-chasy/starodavnye-trypillya-tayemnytsi-ta-skarby/

Немає коментарів:

Дописати коментар